WEG MET DIE KETTINGZAAG IN DE SLAAPKAMER! (AD)

Ben jij een van de circa vier miljoen snurkers die ‘s nachts z’n partner de slaapkamer uitjaagt? Dan wordt het hoog tijd voor de oefeningen van de Britse kno-arts Mike Dilkes. Ik probeer ze voor je uit.

Geschreven voor het AD. Afbeelding van Pixabay.

Slappe spieren maken lawaai

Alleen mensen snurken van nature, dieren niet of veel minder. Dat komt door onze keel, die met het zachte gehemelte, de huig en het strottenklepje gevormd is om te praten. Ademen we normaal dan spannen de spieren in de keel zich aan om dit zachte weefsel op hun plaats te houden. In onze slaap ontspannen die spieren, en ‘flapperen’ de zachte weefsels in de luchtstroom van onze ademhaling. Dat flapperen zorgt ervoor dat lucht achter in de keel kortstondig vastzit, voordat het zich onder hoge druk vrijmaakt. Dit veroorzaakt het harde, ronkende geluid dat we snurken noemen. Wie er vanaf wil, kan de spieren in- en rondom de keel trainen.

Train je tong

Een tong die verder naar voren ligt in je mond, blokkeert de luchtweg niet. Dat kun je oefenen, met een ‘tongtraining’. Steek je tong uit en beweeg hem omhoog, omlaag en van links naar rechts. Je kunt ook je tong over je gehemelte bewegen of zoemgeluiden maken terwijl je het puntje van je tong tussen je tanden klemt. Houd vol, want met een beetje volhardendheid mag je hierdoor de slaapkamer weer in. En als het niet werkt, compenseer je nieuwe tongkracht hopelijk op romantisch vlak waar snurken er afbreuk aan doet.

Harde aanpak van je zachte gehemelte

Het zachte gehemelte draagt bij aan het ontstaan van hinderlijke slaapgeluiden. Dit deel van de mond heeft volgens Mike Dilkes een harde aanpak nodig en dat kan alleen door vreemde gezichten te trekken. Dus: snuif met een gesloten mond snel een paar keer door je neus. Doe vervolgens alsof je op de tandartsstoel ligt, sper je mond ver open en zeg twintig seconden ‘ah’/ Adem even rustig door je neus. Steek twintig keer je tong uit. Het ziet er misschien raar uit, maar kno-arts Dilkes verzekert je dat niemand ‘s nachts nog last heeft van je gesnurk.

Gorgel als een demon

Nu je tong sterk is en je zachte gehemelte is aangepakt, hoef je allen nog aan je keel te werken. Een vernauwde keel leidt tot gesnurk, maar dit ga je tegen met spiertraining. Begin met je mond dicht te doen en tien keer snel achter elkaar te slikken. Open vervolgens je mond, steek je tong uit en adem diep in. Wanneer je uitademt, doe je alsof je de lucht ‘gorgelt’ en maak daarbij een hoog geluid.┬á Het lijkt misschien even alsof je een demon uit The Exorcist bent, maar bedenk dat niets zo monsterlijk is als de geluiden die jij ‘s nachts maakt. Na dertig seconden ben je klaar. Sluit je mond, slik vijf keer in slowmotion en probeer niet misselijk te worden.

Drastische ingrepen

Als effect uitblijft, kun je het probleem bij de oorsprong aanpakken: overgewicht. De luchtwegen in een dikkere hebben meer moeite om volledig en ongehinderd open te blijven staan. Het lichaam werkt harder om alle kilo’s van zuurstof te voorzien. ook alcohol, vooral dat glaasje voor het slapengaan, verslapt de spieren in je keel. Standaard een slok minder maakt je ‘s nachts stiller. Helpt niets van het bovenstaande, dan kun je een beroep op het grove geschut doen, zegt Dilkes. Een speciaal masker houdt ‘s nachts je tong voor in je mond en met een chirurgische ingreep voorkom je dat het zachte deel van je gehemelte flappert.